Lepketapló melange

Lepketapló melange egészségünkre!

Lepketapló immunrendszerünk támogatására

Feltűnő gomba a lepketapló (Trametes versicolor), amely lombos fákon, ritkábban fenyőkön fordul elő. Félkör, legyező alakú termőtestek csoportosan, szalagszerűen összenőt telepekben fordulnak elő. Felszíne bársonyos tapintású, különböző színekben pompázó koncentrikus zónák díszítik (versicolor: sokszínű), a színek között fekete, barna, szürke, kékes színek is előfordulnak. Termőrétegét apró pórusok alkotják.

A lepketapló - a gombákra általában jellemző jótékony hatású triterpén és béta-glükán vegyületek mellett - két különleges vegyülettel, a PSK és PSP poliszacharidokkal segíti az immunrendszer működését.

Lepketapló melange recept

Hozzávalók

1 teáskanál méz

1 teáskanál lepketapló Trametes versicolor őrlemény

3 cl vodka

5 cl forró víz

1 adag erős presszókávé

1 dl teljes tej

őrölt fahéj, kakaó

szűrőpapír, kávéfilter, steril gézlap

Elkészítés

Kávésbögre aljába tegyünk egy teáskanál mézet. Készítsünk kétszeres kivonatot egy kanál gombaporból vodka és forróvíz felhasználásával. A kivonatot öntsük a kávésbögrébe. Egy adag erős presszókávét öntsünk a bögrébe. Forraljuk fel a teljes tejet és habosítsuk fel. Kanalazzuk a tejhabot a kávé tetejére. Szórjuk meg őrölt fahéjjal és kakaóval.

Egészségünkre!


Gombapor készítése

A gombapor készítéséhez a gombát kíméletesen szárítsuk ki. Használjunk gyümölcsaszalót vagy sütőt alacsony hőfokon nyitott ajtóval. Az őrlési műveletet kávé- vagy fűszerdarálóval végezzük, tartsunk szüneteket, hogy a pengék ne melegedjenek túl.


Kétszeres kivonat készítése

A gombában található jótékony vegyületek egy része zsírban oldódó (pl. terpenoidok) kinyerésükhöz alkoholt használunk, más részük vízben oldódó (pl. béta-glükánok), kinyerésükhöz forróvizes áztatást alkalmazunk.

Egy csapott kávéskanál gombaport tegyünk üvegpohárba, öntsünk rá vodkát, keverjük fa/műanyag/porcelán kanállal. Szűrjük át szűrőpapíron. A visszamaradt gombaport tegyük vissza a pohárba, öntsük fel forró vízzel, keverjük és hagyjuk kihűlni. Szűrjük át szűrőpapíron.

A kivonat alkoholtartalmát/víztartalmát forralással redukálhatjuk.