Tagság

Kérdések és válaszok az egyesületi tagságról

Q: Mivel foglalkozik az egyesület, milyen értékek határozzák meg tevékenységét?
A: Egyesületünk célja - az alapítók akaratának megfelelően - a természetvédelem, különösen a nagygombák védelmének elősegítése. Ezzel a céllal összefüggésben alapszabályunk számos tevékenységet határoz meg, amelyek között szerepel például az oktatás és az ismeretterjesztés, de a kutatás és a természetvédelmi szervezetek munkájának támogatása is. Úgy tapasztaltuk, hogy míg ismeretterjesztő munkánkkal hatékonyan tudjuk a fókuszt a gombákra irányítani, addig az oktatási programunk az aktív szemléletformálásra is alkalmas. Tudományos munkánk elsősorban a gombavilág változatosságára irányul és nem mikroszkóp fölé görnyedő fehérköpenyesek magányos időtöltéseként kell elképzelni, hanem önkéntesekkel végzett terepi munkaként.

Q: Hogyan működik az egyesület?
A: Az egyesület elnöksége az a köztiszteletben álló testület, amely az egyesület tevékenységét az alapcélnak megfelelő irányban tartja. Az elnökség anyagilag nem érdekelt az egyesület tevékenységében, az alapítók úgy konstruálták meg az egyesületi szervezetet és a működési szabályokat, hogy ezáltal biztosítsák az elnöki testület feddhetetlenségét és függetlenségét. Az egyesület jelenleg kevesek aktív önkéntes munkájának eredményeként képes tevékenységét jelentősebb külső támogatás nélkül fenntartani. Az egyesület munkaadó is. Többeknek biztosít kisebb összegű, egyszeri jövedelmet, jellemzően speciális szaktudást igénylő munkákért.

Q: Ideális esetben hogyan működne az egyesület?
A: Az ideális esetben is ugyanezeket a célokat követnénk és jelenlegihez hasonlóan működnénk, de céljainkat gyorsabban érhetnénk el, mert egy tucat jól fizetett szakember dolgozna nálunk a legjobbak közül. Az önkéntes munka nem a célja az egyesületnek, csak eszköze.

Q: Milyen előnyöket kínál az egyesület tagjainak, hogyan részesülnek a tagok az egyesület szolgáltatásaiból?
A: Az egyesület az alapcéljának megfelelően tevékenykedik, a köz hasznára. Az egyesületnek nem célja a tagok számára szolgáltatásokat nyújtani. Az egyesület az alapcéllal összefüggésben tart ismeretterjesztő előadásokat, szervez kiállításokat, vagy kirándulásokat.

Q: Hogyan segíthetem az egyesület munkáját?
A: Anyagi támogatással és önkéntes munkával. 

Q: Hogyan vehetek részt az egyesület munkájában?
A: Rengeteg feladat van az egyesület körül. Nem csak tagok vehetnek részt. Jelezd szándékod, képzettséged, és hogy milyen típusú feladatot vállalsz; találunk számodra feladatot. Jelentkezés önkéntes munkára. Azt azonban ne feledd, az önkéntes munka nem önkényes munka, ugyanolyan stabilan, megbízhatóan és hatékonyan kell dolgoznod, mint a munkahelyeden, mert a munkának itt is tétje van.

Q: Miért érdemes egyesületi taggá válnom?
A: A Szegedi Gombász Egyesület még csak négy éves, de már rangja van. Nemes célokért önzetlenül, professzionálisan dolgozunk, sokaknak nyújtunk tudást, élményt, közösséget. Ide tartozni kiváltság.

Q: Hogyan lehetek tagja az egyesületnek?
A: 1) Jelentkezz (emailben: informacio kukac szegedigombasz.hu)
2) Vegyél részt a tevékenységünkben
3) Gyere el a következő közgyűlésünkre és mutatkozz be
4) A tagság szavaz a felvételedről

Q: A tagság elnyerése bonyolult és hosszadalmas. Nincs valami egyszerűbb módja, hogy közelebb kerüljek az egyesülethez, részt vegyek programjain?
A: De van, 2023.03.25-i közgyűlésünkön létrehoztuk a támogató tagságot.

Q: A Szegedi Gombász Egyesület helyi vagy országos szervezet?
A: A tagok között van néhány szegedi, és amikor az egyesület alakult, a Szegedi Gombász már bejáratott "márka" volt, ezért maradtunk ennél a névnél, de céljaink, tevékenységünk országosak, sőt nemzetköziek és a tagság is. 

Q: Mennyi a tagdíj?
A: Az éves tagdíj 12,000.- Ft, azaz tizenkétezer forint, nyugdíjas és nappali tagozatos hallgatók számára 6,000.- Ft, azaz hatezer forint. Tagdíj befizetés

Q: Ha szeretnék értesülni és részt venni a rendezvényeken, be kell lépnem az egyesületbe?
A: Eseményeinket közhasznú módon úgy szervezzük, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek, de még a közgyűlésünkre vagy az elnökségi ülésre is beülhetsz. Ezért tehát nem kell belépned az egyesületbe, de ha elfogadod értékeinket és tenni szeretnél céljainkért, akkor szeretettel várunk tagjaink sorába.