A Szegedi Gombász Egyesület célja a természetvédelem, különösen a nagygombák védelmének elősegítése. Célunkat ismeretterjesztéssel, oktatással, kutatással, valamint kutatás támogatásával és természetvédelmi szervezetek munkájának támogatásával érjük el. Találkozhatnak velünk gombász rendezvényeken, például az évente megrendezésre kerülő Gombasimogatón, YouTube csatornánkon követhetik Mikológia Tanszék tudományos-ismeretterjesztő előadás-sorozatunkat, részt vehetnek terepi gombász képzésünkön, vagy bepillantást kaphatnak abba évi két alkalommal nyílt napjainkon, velünk tarthatnak a környéken szervezett nyílt gombaismereti túráinkon, önkéntesként bekapcsolódhatnak kutatási programunkba és támogathatják munkánkat. A természet védelme és a gombák védelme iránti elkötelezettséget és a szakértelmet mi biztosítjuk.

YouTubeFacebookFacebookTwitterInstagram

Élmény

Tudás

Közösség

2024.02.13 Lajtár Lili

Lajtár Lili az SZTE biológus hallgatója, tudományos karrierjének első lépéseit teszi meg, az ismeretterjesztés és a szemléletformálás terén azonban máris inspiráló eredményekkel büszkélkedhet. Lili interjút készített egyesületünk szakmai munkáját irányító kollégánkkal. Elolvasom.

2023.08.03 Szeged TV

Körút - kulturális magazin ...A műsor végén pedig bemutatunk egy új gombás könyvet is, amelyet ma mutattak be a Somogyi Könyvtárban. Megnézem

2023.08.01 Szegedi Nap

... Az új, átdolgozott és bővített kiadása az előzőhöz képest 117-tel több, összesen 1448 gombafaj közérthető, lényegre törő leírását tartalmazza  Elolvasom

2023.05.23 Európa Rádió

Létrejött Magyarország első nyílt mikológiai gyűjteménye, ... négy éve gyűjtik a hazai és külföldi szakirodalmat, könyveket, folyóiratokat, évente pedig százezer forintot költenek szakkönyvekre... Meghallgatom

Have you seen us?

Szegedi Gombász Egyesület a SEEN24 konferencián

Egyesületünk is részt vett az Ökológiai Kutatóközpont által szervezett konferencián. A SEEN24 Közösségi Tudományos Konferencián bemutattuk nagygomba diverzitás felmérési projektünket. Hangsúlyoztuk, hogy a jó citizen science projektnek egyéni, társadalmi és tudományos előnyöket és eredményeket is nyújtania kell. A konferencián  bemutatott sok-sok sikeres projekt tapasztalatait igyekszünk eredményesen felhasználni.  

Világító gombák💡🍄

Világító gombák

Dr. Jancsó Gábor előadását élvezhették a Mikológia Tanszék hallgatói a Tudástárban. Az eseményről felvétel készült, szerkesztett formában a Szegedi Gombász YouTube csatornáján várható.

Kedvezményes jelentkezés 2024 évi Terepi Gombász képzéseinkre, amelyek több helyszínen, kibővített tematikával, és a korábbinál is több terepi eseménnyel várják azokat, akik szeretnék megismerni környezetük élőhelyeit, gombavilágát.

Bővebben...

A Füvészkert gombavilága

A Füvészkert menedékhely nemcsak a növények, madarak, vagy a különféle rovarok számára, hanem a gombáknak is. Olvassa el Tánczos Enikő cikkét a Tudástér-ben.

Elolvasom...


A Szegedi Gombász Egyesület
2023 éve képekben

Az Alföld növénytársulásainak és nagygombáinak néhány érdekessége 🌿🍄
Dr. Rimóczi Imre

Dr. Rimóczi Imre könyveit dedikálta, majd előadást tartott az Alföld nagygombáiról.

2024 január 11-én 16 órakor a  Somogyi-könyvtárban dedikálta könyveit, és találkozott a térség gombászaival, majd 17 órai kezdettel "Az Alföld növénytársulásainak és nagygombáinak néhány érdekessége" címmel tartott előadást a Tudástár nagyelőadójában.  Visszavárjuk!

A Szegedi Gombász Egyesület civil önkéntesek bevonásával segíti a nagygomba diverzitás felmérését. Az eddig szerzett tapasztalatok egyeztetése, szakértők, együttműködő szervezetek bevonása érdekében workshopot szerveztünk.

Az adományként beérkezett és az egyesület költségvetésének erre elkülönített keretéből beszerzett könyvekkel bövítettük a gyűjteményünket 2023 novemberében. Mindenki számára elérhető, nyílt könyvtárunk további 44 kiadvánnyal bővült. 

Blogot indítottunk a Szegedi Gombász Egyesület honlapján, ahol ti is megírhatjátok a gombákkal kapcsolatos személyes történeteiteket.

Jelentkezz a tanczos.eniko@szegedigombasz.hu címre küldött emailben.

Gombászok a darvadozáson 🍄🦆

A Fehértavi darvadozás nagy hagyományokkal rendelkező természetvédelmi esemény, amelyhez a Szegedi Gombász Egyesület természetvédelmi szervezetként nagy örömmel csatlakozott. 

Mikológia Tanszék

A Szegedi Gombász Egyesület Mikológia Tanszék című tudományos-ismeretterjesztő előadás-sorozatában nagygomba vonatkozású kutatási eredményeket, szakterületi összefoglalókat, érdekességeket felvonultató előadásokat nézhet meg a nagygombák iránt érdeklődő szélesebb közönség. Az előadások ingyenesek, előzetes regisztráció nem szükséges.

Következő Előadás: Anne Pringle - Utolsó esély, hogy megismerjük?

A Pannon Szarvasgomba solti bio szarvasgomba-ültetvényén jártunk. Kutyás bemutatón vehettünk részt, meghallgathattuk Dr. Brandt Sára előadását, tanácsokat kaptunk szarvasgomba-ültetvény létesítéséhez, majd meg is kóstolhattuk a szarvasgombát. 


Hajdú Mihály emléktúra

Algyőn, a Szent Anna kikötőben gyülekeztek a gombászok, hogy egy könnyű séta és azt követő beszélgetés keretében emlékezzenek egy tovatűnő hivatás első számú képviselőjére, Hajdú Mihályra a gombaszakértőre, Misi bácsira a szeretetreméltó emberre, Misire az odaadó barátra. 

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár meghívására részt vettünk a 2023 évi Ünnepi Könyvhét rendezvényen.  Bemutatkozó standunkat június 10-én a Dugonics téren  sokan felkeresték. Beszélgettünk a gombákról, természetvédelemről, könyvekről. Adományok is érkeztek nyílt mikológiai könyvtárunknak!

A Szegedi Gombász Egyesület több mint 100 tételből álló Mikológiai tárgyú gyűjteményt adományozott a Somogyi-könyvtárnak. Ezzel Magyarország első nyílt mikológia gyűjteménye jött létre. 

A megnyitó ünnepségen az egyesület tagjai ajánlottak könyveket a gyűjteményből.

Támogató tagság

A Szegedi Gombász Egyesület 2023.03.25-i közgyűlésén 3 új tagot üdvözölhettünk. A közgyűlés elfogadta a Támogató Tagságra vonatkozó szabályokat. Azoknak, akik szeretnének közelebb kerülni az egyesülethez, részt venni programjainkon, de - egyelőre - nem kívánnak részt venni az egyesület döntéshozási folyamataiban és tisztséget viselni, egyszerű és könnyen elérhető tagsági formát kínál. A Támogató tagságról bővebben.


Bogos Zoltán

Gombásztársai számára is példamutató módon tett tanúbizonyságot a gombavilág megismerése, a természet és a gombák védelme iránti elkötelezettségről. Önkéntes munkájával, támogatásával segítette a gombavilág változatosságának megismerését.

Dr. Crul-Tóth Noémi

Önkéntes munkájával járult hozzá az egyesület sikeres működéséhez. Önkéntes munkája rendszeres, folyamatos, avagy egyszeri, ám kiemelkedő jelentőségű volt. 

Kormányos Artúr

Pénzbeli vagy tárgyi adományával támogatta az egyesület működését vagy valamely alapcél szerinti tevékenységét. Támogatása kiemelkedő és esetleg rendszeres. 

A Szegedi Gombász Egyesület elnöksége 2023-ban első alkalommal adományozta az újonnan alapított év gombásza, év támogatója, év önkéntese címeket az arra érdemes személyeknek és szervezeteknek. Gratulálunk a címek viselőinek, és köszönjük B. István, B. Roland, B. Zoltán, D. Krisztina, D. Orsolya, Gy. Ivett, K. József, K. Norbert, L. Edit, M. Betta, M. Martin, N. Margit, P. János, P. Mónika, R. Szilvia, S. Ágnes, Sz. Zsuzsanna, T. Enikő, T. László és számos névtelen támogató és önkéntes segítségét!

Segítse munkánkat adományával

Támogatás

IBAN számlaszám: HU31-10102842-31764700-01005002

Adója 1%-át ajánlja a Szegedi Gombász Egyesületnek!
Adószám: 19141954-1-06

Rólunk írták

B.B. Nagyon jó élmény volt az egész tanfolyam. Sokkal többet kaptam, mint amire előzetesen számítottam.

K.A.&J.P. Köszönjük, hogy ezt az egyébként zord évet szebbé varázsoltátok a sok közös gombászással. Örülünk, hogy megismerhettünk benneteket! ... pedig külön köszönet, hogy a korlátozások ellenére is egy teljes értékű képzésen tudtunk részt venni.

I.A. Nagyon szépen köszönjük a sok-sok információt és tudást amit nagy-nagy gondossággal és odafigyeléssel osztottál meg velünk. Nagyon hálásak vagyunk a fantasztikus túrákért.

A.N. Nagyon élveztem. Az előadó felkészültsége elképesztő. Most örültem meg igazán annak, hogy ide iratkoztam be.

S.E. Ma volt a gombaismereti tanfolyamom utolsó napja. Mikroszkóppal nézegettük a gombák spóráit.... Talán ez volt a legérdekesebb, legmegdöbbentőbb élményem a tanfolyam alatt

T.A. Köszönöm a meghívást és a lehetőséget a gombaismereti nyílt napra. Nagyon színvonalas előadások voltak.

Krónika 2022

2022-ben az Egyesület közhasznúvá vált, immár a törvény előtt is. Újabb partnerekkel dolgozhattunk együtt, újabb helyszíneken hívhattuk fel a gombavilág értékeire a közönség figyelmét. A mikológia újabbnál-újabb területeit fedtük fel egyre bővülő közönségünknek a Mikológia Tanszék interaktív előadásain.

A 2021 rendkívül sikeres év volt számunkra, 2022 egyenesen fantasztikus, már alig várjuk, hogy láthassuk 2023 milyen lehetőségeket tartogat számunkra.

Krónika-2022  (fotó:dobyorsi)

Látogassa meg YouTube csatornánkat

Ismeretterjesztő előadások, bemutatók, kisfilmek és a Mikológia Tanszék előadásai.