A Szegedi Gombász Egyesület célja a természetvédelem, különösen a nagygombák védelmének elősegítése. Célunkat ismeretterjesztéssel, oktatással, kutatással, valamint kutatás támogatásával és természetvédelmi szervezetek munkájának támogatásával érjük el. Találkozhatnak velünk gombász rendezvényeken, például az évente megrendezésre kerülő Gombasimogatón, YouTube csatornánkon követhetik Mikológia Tanszék tudományos-ismeretterjesztő előadás-sorozatunkat, részt vehetnek terepi gombász képzésünkön, vagy bepillantást kaphatnak abba évi két alkalommal nyílt napjainkon, velünk tarthatnak a környéken szervezett nyílt gombaismereti túráinkon, önkéntesként bekapcsolódhatnak kutatási programunkba és támogathatják munkánkat. A természet védelme és a gombák védelme iránti elkötelezettséget és a szakértelmet mi biztosítjuk.

YouTubeFacebookFacebookTwitter

Élmény

Tudás

Közösség

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár meghívására részt veszünk a 2023 évi Ünnepi Könyvhét rendezvényen.  Bemutatkozó standunkat június 10-én a Dugonics téren találhatja meg. Jöjjön el és beszélgessünk a gombákról, természetvédelemről, könyvekről. Adományozzon könyvet nyílt mikológiai könyvtárunknak!

A Szegedi Gombász Egyesület több mint 100 tételből álló Mikológiai tárgyú gyűjteményt adományozott a Somogyi-könyvtárnak. Ezzel Magyarország első nyílt mikológia gyűjteménye jött létre. 

A megnyitó ünnepségen az egyesület tagjai ajánlottak könyveket a gyűjteményből.

Mikológia Tanszék

A Szegedi Gombász Egyesület Mikológia Tanszék című tudományos-ismeretterjesztő előadás-sorozatában nagygomba vonatkozású kutatási eredményeket, szakterületi összefoglalókat, érdekességeket felvonultató előadásokat nézhet meg a nagygombák iránt érdeklődő szélesebb közönség. Az előadások ingyenesek, előzetes regisztráció nem szükséges.

Következő előadás:

Komplex soksejtűség a gombákban - de mennyire komplex? 

Dr. Virágh Máté

2023.06.14 18:00

Hogyan definiáljuk egy élőlény komplexitását? Egy lehetséges megközelítés az élőlényt felépítő különféle sejttípusok számának megadása. E tekintetben a gombákat többnyire egyszerűbb felépítésűnek tekintjük az állatoknál és a növényeknél.  Egyes megfigyelések szerint azonban bizonyos kalaposgomba (Agaricales) termőtestekben akár több, mint 30 morfológiailag különböző sejttípus is megfigyelhető. Ez a szám már összevethető az egyszerűbb állatoknál megfigyelt sejttípusszámmal. Milyenek ezek a sejtek? Hogyan alakulnak ki a csúcsi végükön növekvő tömlőszerű hifákból a különféle alakú sejtek? Az előadásban összefoglalásra kerülnek a szakirodalomban elérhető vonatkozó információk és a laborunkban folyó ez irányú kutatások eredményei.


Támogató tagság

A Szegedi Gombász Egyesület 2023.03.25-i közgyűlésén 3 új tagot üdvözölhettünk. A közgyűlés elfogadta a Támogató Tagságra vonatkozó szabályokat. Azoknak, akik szeretnének közelebb kerülni az egyesülethez, részt venni programjainkon, de - egyelőre - nem kívánnak részt venni az egyesület döntéshozási folyamataiban és tisztséget viselni, egyszerű és könnyen elérhető tagsági formát kínál. A Támogató tagságról bővebben.


2023.05.23 Európa Rádió

Létrejött Magyarország első nyílt mikológiai gyűjteménye, ... négy éve gyűjtik a hazai és külföldi szakirodalmat, könyveket, folyóiratokat, évente pedig százezer forintot költenek szakkönyvekre... Meghallgatom

Bogos Zoltán

Gombásztársai számára is példamutató módon tett tanúbizonyságot a gombavilág megismerése, a természet és a gombák védelme iránti elkötelezettségről. Önkéntes munkájával, támogatásával segítette a gombavilág változatosságának megismerését.

Dr. Crul-Tóth Noémi

Önkéntes munkájával járult hozzá az egyesület sikeres működéséhez. Önkéntes munkája rendszeres, folyamatos, avagy egyszeri, ám kiemelkedő jelentőségű volt. 

Kormányos Artúr

Pénzbeli vagy tárgyi adományával támogatta az egyesület működését vagy valamely alapcél szerinti tevékenységét. Támogatása kiemelkedő és esetleg rendszeres. 

A Szegedi Gombász Egyesület elnöksége 2023-ban első alkalommal adományozta az újonnan alapított év gombásza, év támogatója, év önkéntese címeket az arra érdemes személyeknek és szervezeteknek. Gratulálunk a címek viselőinek, és köszönjük B. István, B. Roland, B. Zoltán, D. Krisztina, D. Orsolya, Gy. Ivett, K. József, K. Norbert, L. Edit, M. Betta, M. Martin, N. Margit, P. János, P. Mónika, R. Szilvia, S. Ágnes, Sz. Zsuzsanna, T. Enikő, T. László és számos névtelen támogató és önkéntes segítségét!

Segítse munkánkat adományával

Támogatás

IBAN számlaszám: HU31-10102842-31764700-01005002

Adója 1%-át ajánlja a Szegedi Gombász Egyesületnek!
Adószám: 19141954-1-06

Terepi Gombász Képzés


Nagy érdeklődés kísérte a Terepi Gombász Képzés bemutató előadását, amelyet a Tudástár előadóban tartottunk 2023 február 11-én. A hallgatók megismerkedhettek a gyilkos galócával.

Rólunk írták

B.B. Nagyon jó élmény volt az egész tanfolyam. Sokkal többet kaptam, mint amire előzetesen számítottam.

K.A.&J.P. Köszönjük, hogy ezt az egyébként zord évet szebbé varázsoltátok a sok közös gombászással. Örülünk, hogy megismerhettünk benneteket! ... pedig külön köszönet, hogy a korlátozások ellenére is egy teljes értékű képzésen tudtunk részt venni.

I.A. Nagyon szépen köszönjük a sok-sok információt és tudást amit nagy-nagy gondossággal és odafigyeléssel osztottál meg velünk. Nagyon hálásak vagyunk a fantasztikus túrákért.

A.N. Nagyon élveztem. Az előadó felkészültsége elképesztő. Most örültem meg igazán annak, hogy ide iratkoztam be.

S.E. Ma volt a gombaismereti tanfolyamom utolsó napja. Mikroszkóppal nézegettük a gombák spóráit.... Talán ez volt a legérdekesebb, legmegdöbbentőbb élményem a tanfolyam alatt

T.A. Köszönöm a meghívást és a lehetőséget a gombaismereti nyílt napra. Nagyon színvonalas előadások voltak.

Krónika 2022

2022-ben az Egyesület közhasznúvá vált, immár a törvény előtt is. Újabb partnerekkel dolgozhattunk együtt, újabb helyszíneken hívhattuk fel a gombavilág értékeire a közönség figyelmét. A mikológia újabbnál-újabb területeit fedtük fel egyre bővülő közönségünknek a Mikológia Tanszék interaktív előadásain.

A 2021 rendkívül sikeres év volt számunkra, 2022 egyenesen fantasztikus, már alig várjuk, hogy láthassuk 2023 milyen lehetőségeket tartogat számunkra.

Krónika-2022  (fotó:dobyorsi)

Látogassa meg YouTube csatornánkat

Ismeretterjesztő előadások, bemutatók, kisfilmek és a Mikológia Tanszék előadásai.