A gombatermesztésről

A gomba egészséges táplálék, értékes tápanyagforrás, számos jótékony hatással bír, fogyasztása mindenki számára ajánlható. Habár egy makacs tévhittel ellentétben, a gomba fehérjetartalma meg sem közelíti a hús fehérjetartalmát, esszenciális aminosav tartalma miatt mégis értékes fehérjeforrás. Egészségügyi hatásai közül az immunrendszerre gyakorolt jótékony hatása emelhető ki.


A termesztett gomba választék európában lehangolóan szegényes, ázsiában sokkal több gombafajt termesztenek és fogyasztanak. A gombák biológiájának jobb megértését célzó tudományos kutatások újabb gombafajok és gombafajták termesztésbe vonását teszi lehetővé. Európában is kibontakozóban van a kereslet a funkcionális élelmiszernek számító gombafajok iránt, a helyi kínálat azonban lassan zárkózik fel. A közeli jövő remélhetőleg a kínálat és a kereslet oldalán is pozitív változást hoz majd a termesztett gombák piacára.


A talaj és a víz olyan korlátozott erőforrások, amelyekért a mezőgazdaság, az ipar és a települések versenyeznek, egyre inkább a természetes életközösségek rovására. A gombatermesztés környezetkímélő módon, alacsony talaj és vízfelhasználással a felhasználáshoz közel megvalósítható a növekvő igények fenntartható kielégítésére.


A Szegedi Gombász Egyesület támogatja a helyi, fenntartható gombatermesztést, a felelősségteljes fogyasztói választás jegyében ajánlja ezeket a termékeket, és bízik benne, hogy ez is hozzájárul a vadon termő gombák gyűjtésének és nemzetközi kereskedelmének visszaszorításához.