A Szegedi Gombász Egyesület célja a természetvédelem, különösen a nagygombák védelmének elősegítése. Célunkat ismeretterjesztéssel, oktatással, kutatással, valamint kutatás támogatásával és természetvédelmi szervezetek munkájának támogatásával érjük el. Találkozhatnak velünk gombász rendezvényeken, például az évente megrendezésre kerülő Gombasimogatón, YouTube csatornánkon követhetik Mikológia Tanszék tudományos-ismeretterjesztő előadás-sorozatunkat, részt vehetnek terepi gombász képzésünkön, vagy bepillantást kaphatnak abba évi két alkalommal nyílt napjainkon, velünk tarthatnak a környéken szervezett nyílt gombaismereti túráinkon, önkéntesként bekapcsolódhatnak kutatási programunkba és támogathatják munkánkat. A természet védelme és a gombák védelme iránti elkötelezettséget és a szakértelmet mi biztosítjuk.

YouTubeFacebookFacebookTwitterInstagram

Élmény

Tudás

Közösség

Keresse a Szegedi Gombász Egyesület standját 2024.07.07 15:00-től Vácrátóton a Nemzeti Botanikus Kertben, ahol bemutatjuk Civilek a gombadiverzitásért kezdeményezésünket. Részletek

- Miért veszünk részt a nagygomba diverzitás felmérésében önkéntesként? 

Mondd el Te is és legyél a vendégünk. Jelentkezem

"...Legtöbben úgy gondolkodnak, hogy csak egy kicsit, vagy hogy nekem is jár, ha nem én, akkor majd más ..."

Tánczos Enikő jegyzete a méltányos betakarításról. Elolvasom

Gombásztunk a "kertben"

A Füvészkertben gombásztunk vasárnap. A helyszín megválasztásával is jeleztük, hogy a nagygombák változatosságának ünneplésére és nem a mohóság szabadon engedésére jövünk össze. Nem készülnek képek tele kosarakról, mégis mindenki elégedett. Köszönjük a résztvevőknek az aktív részvételt és egyesületünk  támogatását!

Civilek a gombadiverzitásért
Projekt bemutatás, SEEN 2024

Bemutatjuk projektünket, amelyet a gombadiverzitás felmérésében részt vevő önkéntesek  támogatására hoztunk létre.

Az Agrárminisztérium támogatásával PTKF/252/2023

Gombaismereti kvíz a Szegedi Gombász Egyesület 5. évfordulóján

A Szegedi Gombász Egyesület 5 éves fennállását a természet közelségében, családias hangulatban ünnepeltük. Ismered a gombákat?  Tarts velünk gombaismereti játékunkban! 

Közgyűlés

A Szegedi Gombász Egyesület vasárnap tartotta meg közgyűlését, ahol a felügyelőbizottság munkájáról kaptunk tájékoztatást, valamint az éves beszámoló és 2024 évi terv elfogadása mellett elnökségi tagot is választottunk. Dr. Crul-Tóth Noémi az elnökség új tagja. Munkájához sok sikert kívánunk!

A Szegedi Gombász Egyesület civil önkéntesek bevonásával segíti a nagygomba diverzitás felmérését. Miért? 

További információk

Önkéntes Természeti Adatgyűjtők Találkozója

A Szegedi Gombász Egyesület is részt vett az Önkéntes Természeti Adatgyűjtők Találkozóján.

Közzétettük felhívásunkat a nagygomba diverzitás felméréshez és útmutatónkat a diverzitás rendszer kiválasztásához.

A mi választásunk az iNaturalist rendszerre esett.

Világító gombák
Dr. Jancsó Gábor

Mikológia Tanszék előadás 💡🍄

A világon több mint száz világító gombafaj található, hogyan, miért világítanak, Magyarországon is találhatók? 

Megnézem...

...érdemes tisztázni azokat a körülményeket és sajátosságokat, amelyek a gombák felépítéséből, életciklusából, rendszertani helyzetéből fakadnak és hatással vannak a felmérésre. Érdemes továbbá kitérni a módszertani előzményekre, sajátosságaikra, alkalmazhatóságuk korlátaira.

Olvassa el cikkünket a nagygomba felmérésről! Elolvasom...

A szakirodalomban a nagygombák bemutatása, ismertetése során azok élőhelyét rendszerint elnagyoltan, a fapartner, jellemző szubsztrátum megnevezésével, talaj pH tartományra való utalással, ritkábban tengerszint feletti magasság megadásával mutatják be. 

Olvassa el cikkünket a gombaélőhelyekről. Elolvasom...

2024.05.13 Kossuth Rádió

Öt éves a Szegedi Gombász Egyesület 

Meghallgatom

2024.02.13 Lajtár Lili

Lajtár Lili az SZTE biológus hallgatója, tudományos karrierjének első lépéseit teszi meg, az ismeretterjesztés és a szemléletformálás terén azonban máris inspiráló eredményekkel büszkélkedhet. Lili interjút készített egyesületünk szakmai munkáját irányító kollégánkkal. Elolvasom.

2023.08.03 Szeged TV

Körút - kulturális magazin ...A műsor végén pedig bemutatunk egy új gombás könyvet is, amelyet ma mutattak be a Somogyi Könyvtárban. Megnézem

2023.08.01 Szegedi Nap

... Az új, átdolgozott és bővített kiadása az előzőhöz képest 117-tel több, összesen 1448 gombafaj közérthető, lényegre törő leírását tartalmazza  Elolvasom

2023.05.23 Európa Rádió

Létrejött Magyarország első nyílt mikológiai gyűjteménye, ... négy éve gyűjtik a hazai és külföldi szakirodalmat, könyveket, folyóiratokat, évente pedig százezer forintot költenek szakkönyvekre... Meghallgatom

Have you seen us?

Szegedi Gombász Egyesület a SEEN24 konferencián

Egyesületünk is részt vett az Ökológiai Kutatóközpont által szervezett konferencián. A SEEN24 Közösségi Tudományos Konferencián bemutattuk nagygomba diverzitás felmérési projektünket. Hangsúlyoztuk, hogy a jó citizen science projektnek egyéni, társadalmi és tudományos előnyöket és eredményeket is nyújtania kell. A konferencián  bemutatott sok-sok sikeres projekt tapasztalatait igyekszünk eredményesen felhasználni.  

Kedvezményes jelentkezés 2024 évi Terepi Gombász képzéseinkre, amelyek több helyszínen, kibővített tematikával, és a korábbinál is több terepi eseménnyel várják azokat, akik szeretnék megismerni környezetük élőhelyeit, gombavilágát.

Bővebben...

A Füvészkert gombavilága

A Füvészkert menedékhely nemcsak a növények, madarak, vagy a különféle rovarok számára, hanem a gombáknak is. Olvassa el Tánczos Enikő cikkét a Tudástér-ben.

Elolvasom...


A Szegedi Gombász Egyesület
2023 éve képekben

Az Alföld növénytársulásainak és nagygombáinak néhány érdekessége 🌿🍄
Dr. Rimóczi Imre

Dr. Rimóczi Imre könyveit dedikálta, majd előadást tartott az Alföld nagygombáiról.

2024 január 11-én 16 órakor a  Somogyi-könyvtárban dedikálta könyveit, és találkozott a térség gombászaival, majd 17 órai kezdettel "Az Alföld növénytársulásainak és nagygombáinak néhány érdekessége" címmel tartott előadást a Tudástár nagyelőadójában.  Visszavárjuk!

Az adományként beérkezett és az egyesület költségvetésének erre elkülönített keretéből beszerzett könyvekkel bövítettük a gyűjteményünket 2023 novemberében. Mindenki számára elérhető, nyílt könyvtárunk további 44 kiadvánnyal bővült. 

Blogot indítottunk a Szegedi Gombász Egyesület honlapján, ahol ti is megírhatjátok a gombákkal kapcsolatos személyes történeteiteket.

Jelentkezz a tanczos.eniko@szegedigombasz.hu címre küldött emailben.

Mikológia Tanszék

A Szegedi Gombász Egyesület Mikológia Tanszék című tudományos-ismeretterjesztő előadás-sorozatában nagygomba vonatkozású kutatási eredményeket, szakterületi összefoglalókat, érdekességeket felvonultató előadásokat nézhet meg a nagygombák iránt érdeklődő szélesebb közönség. Az előadások ingyenesek, előzetes regisztráció nem szükséges.

Következő Előadás: Anne Pringle - Utolsó esély, hogy megismerjük?

Hajdú Mihály emléktúra

Algyőn, a Szent Anna kikötőben gyülekeztek a gombászok, hogy egy könnyű séta és azt követő beszélgetés keretében emlékezzenek egy tovatűnő hivatás első számú képviselőjére, Hajdú Mihályra a gombaszakértőre, Misi bácsira a szeretetreméltó emberre, Misire az odaadó barátra. 

Támogató tagság

A Szegedi Gombász Egyesület 2023.03.25-i közgyűlésén 3 új tagot üdvözölhettünk. A közgyűlés elfogadta a Támogató Tagságra vonatkozó szabályokat. Azoknak, akik szeretnének közelebb kerülni az egyesülethez, részt venni programjainkon, de - egyelőre - nem kívánnak részt venni az egyesület döntéshozási folyamataiban és tisztséget viselni, egyszerű és könnyen elérhető tagsági formát kínál. A Támogató tagságról bővebben.


Segítse munkánkat adományával

Támogatás

IBAN számlaszám: HU31-10102842-31764700-01005002

Adója 1%-át ajánlja a Szegedi Gombász Egyesületnek!
Adószám: 19141954-1-06

Rólunk írták

B.B. Nagyon jó élmény volt az egész tanfolyam. Sokkal többet kaptam, mint amire előzetesen számítottam.

K.A.&J.P. Köszönjük, hogy ezt az egyébként zord évet szebbé varázsoltátok a sok közös gombászással. Örülünk, hogy megismerhettünk benneteket! ... pedig külön köszönet, hogy a korlátozások ellenére is egy teljes értékű képzésen tudtunk részt venni.

I.A. Nagyon szépen köszönjük a sok-sok információt és tudást amit nagy-nagy gondossággal és odafigyeléssel osztottál meg velünk. Nagyon hálásak vagyunk a fantasztikus túrákért.

A.N. Nagyon élveztem. Az előadó felkészültsége elképesztő. Most örültem meg igazán annak, hogy ide iratkoztam be.

S.E. Ma volt a gombaismereti tanfolyamom utolsó napja. Mikroszkóppal nézegettük a gombák spóráit.... Talán ez volt a legérdekesebb, legmegdöbbentőbb élményem a tanfolyam alatt

T.A. Köszönöm a meghívást és a lehetőséget a gombaismereti nyílt napra. Nagyon színvonalas előadások voltak.

Látogassa meg YouTube csatornánkat

Ismeretterjesztő előadások, bemutatók, kisfilmek és a Mikológia Tanszék előadásai.